The Stone Plinth from the Cellar

 

A carved limestone plinth from the cellar. Originally one of a matched pair, the plinth was found embedded in the mortar floor at a position exactly half the lateral width and one third of the longitudinal width of the room. A scar in the mortar floor at the 2/3 position along the longitudinal centre line of the room was found, around which were scattered fragments of a similar plinth. As the black surface reveals, the stones were covered in charcoal and ash when the cellar was destroyed by fire. It is possible that subsequent to the fire, efforts to salvage the plinth nearest to the door were abandoned when the stone fragmented. We believe that the plinths served as bases for timber posts that supported the roof, raising them from the floor so as to prevent rotting.